REȚETE DE CRĂCIUN. Cum să gătești salată de beouf, piftie și sarmale

REȚETE DE CRĂCIUN. Cum să gătești salată de beouf, piftie și sarmale
Publicat: 22/12/2013, 15:34
Actualizat: 09/01/2020, 07:21

REȚETE DE CRĂCIUN. Carnea de porc este ingredientul vedetă al Sărbătorilor de iarnă. Astfel, sarmalele, piftia și salata de bÅ“uf sunt preparate tradiționale care nu lipsesc de pe masa românilor de Crăciun. Mai jos regăsiți care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a realiza cele trei preparate tradiționale.

REȚETE DE CRĂCIUN –REȚETĂ SALATĂ DE BOEUF

Ingrediente:

● 400 de grame de carne de vita sau de piept de pui,

● 300 de grame de cartofi roșii,

● 200 de grame de morcovi,

● 200 de grame de mazăre (optional),

● 200 de grame de gogoșari acri,

● 200 de grame de castraveți în oțet,

● 150 de grame de maioneză,

● sare,

● piper (opțional).

Mod de preparare:

Carnea se spală și se fierbe în apă cu sare, eventual cu adaos de condimente, adică o foaie de dafin și câteva boabe de piper. Legumele se curăță, se spală și se fierb în apa cu sare. De preferat este să fie fierte separat, și nu împreună.

După ce carnea și legumele s-au răcit, se toacă mărunt, inclusiv gogoșarii și castraveții murați – care se lasă anterior la scurs.

Se amestecă într-un vas mare legumele și carnea tocate în cubulețe și se adaugă maioneza.

Sursă: Teo Bucătar

REȚETE DE CRĂCIUN –REȚETĂ PIFTIE

Ingrediente:

● un kilogram și jumătate de picioare sau cap de porc,

● o ceapă,

● 2 morcovi,

● o legătură de pătrunjel,

● un păstârnac,

● o țelină,

● două foi de dafin,

● 3-4 boabe de ienibahar,

● 3-4 catei de usturoi (facultativ),

● sare.

Mod de preparare:

Se spala și se rad bine cu un cuțit picioarele sau capul de porc. În cazul în care acestea au păr, ele se pârlesc la flacăra de la aragaz. Picioarele se taie în două pe lungime, iar capul se sparge cu satârul. Se așează într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă în așa fel încit nivelul apei să fie cu 3-4 degete deasupra cărnii. Se pune la foc potrivit și se lasă să fiarbă încet.

Se spumeaza mereu, apoi se adaugă sarea, zarzavatul curățat și spălat, foile de dafin și ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsând numai la o margine de cratiță putin descoperită. Aceasta se lasă pe foc până când carnea se desface ușor de pe oase.

Se scot oasele și se așeză carnea pe fundul mai multor farfurii. Se pisează usturoiul, apoi se adaugă puțină sare și se amestecă cu zeama obținută de la carne atunci când a fiert. Se strecoară și se toarnă zeama strecurată în farfurii peste carne, având grijă ca aceasta să fie bine acoperită.

Vasele cu zeamă și cu carne se pun la răcit, ca să se închege.

Sursă: Gustos.ro

REȚETE DE CRĂCIUN –REȚETĂ SARMALE

Ingrediente:

● 3 verze de aproximativ 750 de grame fiecare,

● 1 kilogram de carne tocată de porc,

● 125 de grame de orez,

● 3 cepe,

● 3 roșii,

● 1 pliculeț de sare de lămâie,

● Sare, piper boia dulce de ardei după gust,

● o legătură de mărar uscat,

● 3 foi de dafin,

● ulei.

Mod de preparare:

Pentru început se curăță cele trei cepe, se toacă mărunt și se pun la călit în ulei încins. Când ceapa devine sticloasă se adaugă o linguriță de boia dulce de ardei și se amestecă. Când ceapa este îndeajuns de călita se adaugă orezul și se mai lasă pe foc aproximativ încă 2 minute.

Carnea de porc tocată se pune într-un castron, iar apoi se adaugă sare și piper, după gust și se amestecă. Peste această compoziție se adaugă ceapa și orezul călite și răcite, în prealabil. Compoziția se amestecă până la omogenizare.

Într-o oală se pune apă la fiert și se sărează după gust. Când dă în clocot, în această zeamă se opăresc frunzele crude de varză. Se introduc una câte una în apă și se lasă până ce acestea devin suficient de moi pentru a rula sarmaua.

Pentru umplerea sarmalelor se pot folosi frunze de varză întregi sau, în cazul în care sunt prea mari, se pot tăia în două. Apoi, se întind frunzele pe un tocător, se pune o lingură de umplutură și se împachetează sarmaua. Operațiunea se repetă până se obține numărul dorit de sarmale.

În două foi de varză se pune mărarul uscat, iar apoi acestea se rulează. Frunzele rămase se taie mărunt și se amestecă cu roșii date pe răzătoare.

Într-o oală suficient de mare, în care urmează să așezăm sarmalele, se toarnă ulei, iar apoi se pune varza tocată mărunt, peste care se adaugă mărarul rulat în foile de varză, frunzele de dafin și sucul de roșii. Pe acest pat se așează sarmanele, deasupra cărora se presară un strat de varză tăiată mărunt.

Între timp se pregătește zeamă în care vor fierbe sarmalele. Astfel, în doi litri de apă se adaugă două linguri de sare și o linguriță de sare de lămâie. Se toarnă acest amestec obținut peste sarmalele din oală. Aspoi, se pune oala pe foc și se lasă timp de două ore.

Sarmalele se pot servi alături de smântână și mămăligă.

Sursă: Gourmandine

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri